Hieronder een samenvatting van opvallende momenten uit de lange historie:
1 januari 1950
De eerste jaarrekening (1951) van Bouman.
Johannes Bouman richt op 1 januari 1950 te Almelo machinefabriek Bouman op. De onderneming start in het centrum van Almelo. Later wordt het bedrijf omgedoopt in Bouman Industries.
1950 – 1965
Bouman ontwikkelt en installeert onderdelen voor textielmachines, zoals voor textielproducent Van Heek, één van de grondleggers van de textielindustrie in Twente.
De onderneming start als lamellenfabriek. Lamellen vormen een cruciaal onderdeel van iedere textielmachine. Bouman wordt daarmee een belangrijke toeleverancier voor textielproducenten uit de regio Twente.
1965-1970
Na een succesvolle periode in de textielindustrie, specialiseert Bouman zich in het ontmantelen en elders opbouwen van de textielmachines.
Veel textielproducenten uit de regio Twente gaan ter ziele door de opkomst van de lagelonenlanden. De textielfabrieken worden afgebroken en de machines elders ter wereld opgebouwd. Bouman past zich aan en specialiseert zich in het ontmantelen en opbouwen van de textielmachines in de lagelonenlanden, waar ook ter wereld.
1970
Bouman ontwikkelt voor Wavin machines (bijvoorbeeld transportsystemen en stapelaars) waarmee zij de productie van kuipjes voor margarine doen.
De textielmarkt loopt ten einde en andere markten zoals de zuivel- en voedingsmiddelenindustrie komen op. Dochteronderneming Bouman Proces Technologie wordt opgericht. Het personeel wordt deels omgeschoold naar leiding lassen, het installeren van installaties en de ondersteuning van technische diensten bij melk- en andere aan voeding gerelateerde bedrijven.
1965-1975
Bouman ontwikkelt, produceert, installeert en onderhoudt zandhoppers en complete zandzuiginstallaties.
Andere markten ontstaan, zoals de markt van zandwinning. Hiervoor zijn zandhoppers nodig: machines die zand opzuigen, dat gebruikt wordt voor de bouw van wegen en huizen in Nederland. Bouman beweegt wederom mee met de markt en ontwikkelt zich tot speciale zandhopper-bouwer. Bouman heeft nu een eigen engineering afdeling, een eigen machinefabriek voor de productie en een eigen afdeling Proces Technologie voor de installatie en het onderhoud, bijvoorbeeld als een zandhopper moet worden verplaatst.
1970-1975
Krantenartikel uit dagblad van het Oosten: de werkgelegenheid bij Bouman komt in het geding als de toeleveringsweg niet wordt verbreed (21 april 1970).
Bouman neemt voor het eerst een fulltime verkoper aan. In de daaropvolgende jaren verbreedt deze eerste verkoper de afzetmarkt van Bouman richting de industrie. Alle onderdelen binnen Bouman groeien hierin mee, waardoor de locatie in het centrum van Almelo te klein wordt en moet de aan- en afvoerweg in het centrum van Almelo worden verbreed, voor het transport van en naar de locatie van Bouman. Dit leidt tot tumult in Almelo.
1975
Bouman verhuist naar een nieuwe locatie aan de rand van Almelo.
Het personeel van Bouman gaat in de jaren ’70 op personeelsuitje naar KLM.
De toeleveringsweg naar de locatie in het centrum van Almelo blijft verdere groei remmen. Om deze reden verhuist Bouman naar een nieuwe locatie op een nieuw aangelegd bedrijventerrein aan de rand van Almelo.
1978
Bouman ontwikkelt mechanische verpakkingsmachines, verpakkingslijnen en complete installaties voor Polaroid.
Bouman heeft nu meer dan honderd man personeel. De onderneming floreert en groeit mee met de maakindustrie in Nederland. Aansprekende en grote klanten zijn Akzo Nobel, Polaroid, Urenco en Ten Cate.
1980
Bouman levert complete turnkey installaties voor Ormet, het huidige Campina. Dit doen zij mid jaren zeventig voor machines en installaties voor melkpoederproductie.
Oprichter Johannes Bouman wordt ziek. Er is geen opvolging in de familie. Hij besluit alle werknemers de kans te geven aandelen in de onderneming te kopen. Acht werknemers maken hiervan gebruik en investeren geld in de onderneming. Bouman bedient steeds meer klanten uit de voedingsmiddelenindustrie, die in voorgaande jaren sterk groeien en die ook in tijden van crisis een stabiele factor blijken.
1980 – 1981
Bouman schaft haar eerste computergestuurde CNC-machine aan.
Gelijktijdig met de overname van het bedrijf door het personeel, verslechtert de markt voor de maakindustrie aanzienlijk. De nieuwe aandeelhouders besluiten tot een heftige reorganisatie, waarin circa dertig van de honderd werknemers worden ontslagen. Daarnaast wordt geïnvesteerd in verdere automatisering en efficiency, door de aanschaf van nieuwe geavanceerde machines.
1985-1990
Er vindt in de jaren tachtig veel overleg plaats om de strategie van de onderneming aan te passen.
Bouman overleeft de zeer moeilijke jaren tachtig, vele concurrenten moeten hun deuren sluiten. Er ontstaan nieuwe markten, zoals de markt van automatisering. Bouman speelt hier op in en begeeft zich richting geautomatiseerde machinebouw. Bouman ontwikkelt zich van een conventioneel maakbedrijf naar toeleverancier voor de high-end markt. Als gevolg hiervan doen intern geautomatiseerde systemen hun intrede, zoals computergestuurde CNC-, draai- en freesmachines. Bouman ontwikkelt zich steeds meer als technologiepartner voor projecten en als adviseur voor procesverbeteringen bij klanten. De medische- en foodindustrie ontwikkelen zich sterk en bedrijven als Abbott, Grolsch, Campina en Nizo worden vaste klant.
1992
Bouman doet de revisie van de vulmachines ten behoeve van de halve liter beugelflessen van Grolsch (1993).
Certificeringen worden steeds belangrijker. Bouman behaalt haar ISO certificaat. Enkele jaren later wordt het VCA-certificaat behaald, voor het werken op locatie bij chemische en andere bedrijven. De eerste meetmachine wordt aangeschaft en een speciale meetkamer wordt geïnstalleerd. De high end klanten verlangen rapportage en bewijslast voor de geleverde producten, waarin de kwaliteit van het eindproduct wordt bewezen.
1995
De eerste AutoCAD systemen worden in 1995 aangeschaft.
De engineering afdeling wordt verder geprofessionaliseerd. De eerste AutoCAD systemen worden aangeschaft.
2000
Bouman Industries breidt uit met een constructiehal en kantoorlocatie.
Het bewerken van een machineframe middels grootverspaning.
De onderneming breidt haar vestiging uit. Een constructiehal en kantoorlocatie worden bijgebouwd. Er komt een professionele afzuiginstallatie om de gezondheid van de medewerkers te waarborgen. De onderneming specialiseert zich steeds meer richting grootverspaning, waardoor nieuwe markten ontstaan, zoals de markt van semi conductors, aerospace en defensie. Nieuwe klanten zoals ASML, Fokker, Thales en VDL worden geworven. Dit komt mede door de combinatie van hoogkwalitatieve producten, de mogelijkheid tot bewerking van grote onderdelen en de vastlegging van de juiste maatvoering in de meetkamer.
2003
Orbitaal lassen op locatie bij Abbott.
3D-Visualisatie zoals aangeleverd door Bouman Engineering ten behoeve van de uitvoering door Bouman Proces Technologie.
Er wordt verder geïnvesteerd in de high-end markten met de aanschaf van een grote Unisign verspaningsmachine, waarmee de omschakeling wordt gemaakt van programmeren aan de machine naar extern programmeren. In de jaren hierna wordt verder geïnvesteerd in 3D-engineering software. De rol van Bouman Proces Technologie wordt groter. Om aan alle eisen op het gebied van (gecontroleerd) leidingwerk en procesinstallaties te voldoen, wordt de techniek van orbitaal lassen binnengehaald. Hiermee wordt het voor de eindgebruiker mogelijk om binnen de gevraagde hygiëne-eisen leidingwerk te lassen, in combinatie met de juiste documentatie, bewijslast en rapportages.
2003 – 2009
Bouman Industries investeert in de vraag vanuit klanten naar vijf-assige verspaningsmachines.
De nieuwe technologieën worden verder uitgebouwd en geperfectioneerd. Bouman Industries is inmiddels een gerenommeerde toeleverancier voor de Nederlandse en Duitse (high end) maakindustrie. Er wordt verder geïnvesteerd in de vraag vanuit de klanten naar vijf-assige verspaningsmachines.
2009
Op directieniveau is behoefte aan een nieuwe toekomstvisie. Wilco van Wijck treedt toe als nieuwe directeur.
De economische recessie slaat toe. Er wordt afscheid genomen van vrijwel alle oud-aandeelhouders en door de economische situatie is een reorganisatie noodzakelijk. Op directieniveau is behoefte aan een nieuwe toekomstvisie. Wilco van Wijck treedt toe als nieuwe directeur.
2010
De ontwikkeling en realisatie van een complete waterbehandelingsinstallatie door Bouman Industries.
Naast het leveren van onderdelen wordt Bouman nu ook ontwikkelingspartner. De klantvraag verschuift van ‘build to print levering’ (hierbij doet de klant zelf de engineering en levert een tekening aan bij Bouman die de productie uitvoert volgens deze specificatie), naar ‘ontwikkelingspartner’ (hierbij levert de klant enkel een pakket van eisen van waaruit Bouman de verdere ontwikkeling doet, zoals de engineering, prototyping en industrialisatie van de productie).
2011
Bouman Industries ontwikkelt voor Veeco nieuwe machines voor de ledbouw.
De markt van duurzaamheid doet zijn intrede. Er is steeds meer vraag naar duurzame producten en oplossingen. Deze oplossingen worden vaak gevonden in innovatietrajecten. Het kennisniveau bij Bouman is hoog: het bedrijf maakt de strategische keuze om voortaan naast toeleverancier voor de maakindustrie, ook eigen producten en oplossingen te ontwikkelen gericht op duurzaamheid. De focus is gericht op oplossingen voor filtratie en separatie van vloeistoffen. Dochteronderneming Centri Tech Separations Twente wordt opgericht.
2013
CO2-mineralisatie installatie (CO2- recycling) bij Twence.
Naast de investeringen in de ontwikkeling van separatoren en filtratie oplossingen ontstaat een vraag vanuit een vaste klant, Twence (producent van duurzame energie en grondstoffen uit afval en biomassa), die de uitstoot van CO2 en zware metalen wil verminderen. Bouman Proces Technologie ontwikkelt hiervoor, in samenwerking met Procede (een spin-off van Universiteit Twente) en Twence, een oplossing voor de recycling van CO2. Bouman Proces Technologie ontwikkelt, engineert, bouwt en installeert de CO2-recycling installatie in de jaren daarna bij Twence. Het blijkt een zeer succesvol project met een significante reductie aan CO2 en zware metalen. Tevens is de installatie economisch zeer rendabel, met een terugverdientijd van circa 36 maanden.
2014
De ontwikkeling en installatie van een drumfilter voor de koeling van productiewater in een staalfabriek van Uddeholm in Zweden.
Bouman Industries gaat pro-actiever de markt op en presenteert zichzelf voor het eerst op de precisiebeurs in Veldhoven (november 2014). Er ontstaan nieuwe lange termijn relaties met klanten zoals Nedtrain (toeleverancier en onderhoud van rijdend materieel voor de Nederlandse Spoorwegen) en Opra Turbines (leverancier van duurzame turbines voor olie- en gasindustrie).
Er komen steeds meer projecten waarin een totaaloplossing van Bouman wordt verwacht, waardoor alle disciplines binnen de onderneming met elkaar moeten samenwerken om tot turnkey projecten te komen.
Voor de meest recente ontwikkelingen (vanaf 2014 tot nu), zie Nieuws.